Festa delle Marie

Festa delle Marie - een van de beroemde jaarlijkse evenementen in Venetië

Festa delle Marie, of het Mariafeest, is de openingsmanifestatie van het carnaval van Venetië. Het is een feest en een schoonheidswedstrijd, perfect geïntegreerd in de geschiedenis van Venetië. Het vindt jaarlijks plaats op 2 februari, de dag van de zuivering van Maria. Kom meer te weten over de geschiedenis van dit geliefde evenement en hoe u er deel van kunt uitmaken.  

De geschiedenis achter Festa delle Marie

Deze traditie in Venetië gaat terug tot 943. Alle paren die klaar waren om binnen een jaar te trouwen, kwamen voor een zegening naar San Pietro di Castello. Bij deze gelegenheid werden twaalf meisjes uit arme Venetiaanse families gelukkig. De uitverkoren meisjes kregen juwelen van de Doge en een indrukwekkende bruidsschat van de hooggeplaatste Venetiaanse families. In 946 ontvoerde een groep Dalmatische piraten de meisjes. De Doge begon onmiddellijk een zoektocht, en de bevrijders vonden de piraten, doodden hen en bevrijdden de bruiden.

Om hen te bedanken voor hun nobele daad, willigde de Doge een verzoek in. Ze vroegen om het feest te laten plaatsvinden in Santa Maria Formosa om de Maagd Maria te bedanken voor haar hulp. Mettertijd verloor het feest echter zijn populariteit. In 1343 waren er in plaats van de twaalf meisjes twaalf houten figuren. De Venetianen waardeerden deze verandering niet, dus in 1379 schrapte de stad de traditie. Maar in 1999, dankzij de Italiaanse journalist Bruno Tosi, kreeg het festival een nieuwe en spannende wending. 

Hoe Venetianen Festa delle Marie vieren

Tegenwoordig is het festival een van de spannendste jaarlijkse evenementen in Venetië. Honderden mensen verkleden zich in historische kostuums. Ze paraderen van San Pietro di Castello naar het Der Markusdom langs Garibaldi en Riva degli Schiavoni. Dit zijn enkele van de bekendste straten van de stad. U kunt altijd een route uitstippelen met onze kaart van Venetië en weten wat u kunt verwachten. Op het San Marcoplein wachten de twaalf Venetiaanse meisjes, in de leeftijd van 18 tot 28 jaar, volgens de traditie. De ene uitverkorene krijgt de titel en een speciale traktatie. Zij zal deelnemen aan de Vlucht van de Engel vanaf de klokkentoren van San Marco. Het is een leuke manier om de stad te verkennen en in contact te komen met de plaatselijke cultuur.

Routebeschrijving en activiteiten in de omgeving

San Pietro is een van de beroemdste kerken van Venetië. U kunt hier met de vaporetto komen en uitstappen bij de halte San Pietro di Castello. Of u kunt de San Pietro brug oversteken en te voet naar het eiland Olivolo gaan. Bekijk zeker onze kaart van Venetië en plan de beste route. En vergeet niet, Venetië wordt druk bezocht tijdens de Festa delle Marie festiviteiten. In februari is het weer in Venetië koel (gemiddeld 5 graden Celsius), maar perfect voor een dergelijk evenement. 

Er zijn veel leuke dingen te zien en te doen in Castello en San Marco. U kunt het Arsenaal en het Museum voor Zeegeschiedenis bekijken en de wereldberoemde San Marco-basiliek bezoeken. Er zijn nog een paar andere kerken in Venetië in de buurt. En wat dacht je van een bezoek aan de beste bezienswaardigheden van Venetië? Vergeet niet het Dogenpaleis en het Museo Correr te bezoeken, een must-see onder de Venetiaanse musea. Ga daarna naar de Brug der Zuchten voor een foto.