Museum voor maritieme geschiedenis

Het museum van de marinegeschiedenis bevindt zich tegenwoordig in de buurt van het Arsenaal van Venetië, in de sestiere Castello.  Het behoort toe aan de Italiaanse marine, maar het waren de Oostenrijkers die, in 1815 officieus, besloten een museum te stichten ter ere van de Venetiaanse vloot. De oorspronkelijke kern van het museum dateert van 1866. De bedoeling van de tentoonstelling is de geschiedenis van de Venetiaanse en Italiaanse marine te schetsen, een uniek project.

Museum, scheepspaviljoen en de kerk van San Biagio

Het museum werd in 1919 officieel opgericht door de Generale Staf en is sinds 1964 in het huidige gebouw gehuisvest. Het huidige gebouw bevindt zich in Campo San Biagio en was oorspronkelijk een pakhuis van de Venetiaanse Republiek. Het gebouw waarin de museumzalen zijn ondergebracht, dateert in feite van rond de 15e eeuw.

Sinds 1983 beschikt het museum voor maritieme geschiedenis van Venetië over een andere expositieruimte, het "Padiglione delle Navi", niet ver van het museum. In het Scheepspaviljoen zijn originele schepen te zien, zoals ceremoniële gondels, maar ook werkschepen. In het paviljoen bevinden zich ook de roemrijke motosilurante en verschillende raceboten. Tot het museumcomplex behoort ook de kerk van San Biagio ai Forni, een oude Venetiaanse kerk.

De museumzalen

Het museum voor maritieme geschiedenis van Venetië beschikt over 42 zalen met een tentoonstellingsruimte van 42.000 vierkante meter, verdeeld over vijf verdiepingen.

Op de benedenverdieping, voor de ingang, liggen twee Oostenrijks-Hongaarse slagschepen. Bij de ingang bevindt zich het gedenkteken voor Angelo Emo, de laatste "capitano da mar" van de Venetiaanse marine. In de kerk van San Biagio ai Forni bevindt zich de graftombe van de Venetiaanse held. Daartegenover kunt u een langzaam draaiende torpedo uit de Tweede Wereldoorlog bewonderen. Op dezelfde verdieping vindt u een heklicht van een Venetiaans galei.

Op de eerste verdieping vindt u een replica van de ceremoniële boot van de Doge, de Bucintoro. Hier vindt u ook een replica van een galei die werd gebruikt bij de overwinning op de Turken tijdens de Slag van Lepanto in 1571.

De tweede verdieping is gewijd aan de Italiaanse marine met memorabilia en schilderijen.

Op de derde verdieping bevindt zich de gondelzaal. In deze zaal vindt u ook de gondel die toebehoorde aan Peggy Guggenheim. Ook Chinese jonken zijn hier te vinden.

De vierde verdieping is gewijd aan de Zweedse marine en haar banden met de Italiaanse marine.

Dit is een museum voor liefhebbers van schepen, militaire geschiedenis en liefhebbers van Venetiaanse boten. Als u in Castello rondloopt, raden wij u een bezoek aan met behulp van onze plattegrond.