Die Kirche von San Sebastiano

Verified

San Sebastiano is een van de meest historische kerken van Venetië. Deze rooms-katholieke kerk is een van de vijf votiefkerken, gebouwd als rouwbetuiging aan de pest. De kerk is gewijd aan Sint Sebastiaan, de beschermheilige van de pestlijders in Venetië. Maar de kerk is vooral bekend als monument voor de kunst van Paolo Veronese. Hij werkte er van 1555 tot begin 1570, wat resulteerde in de prachtige verfraaiing van de kerk.

Om naar de kerk te gaan

De kerk maakt deel uit van de kunstzinnige wijk Dorsoduro en is gemakkelijk te vinden op de kaart van Venetië. Het ligt aan Fondamenta San Sebastiano, vlakbij het Giudecca kanaal. U kunt hierheen lopen of een vaporetto nemen. De dichtstbijzijnde en meest geschikte halte is San Basilio, op slechts enkele minuten afstand.

Geschiedenis en architectuur van San Sebastiano

De locatie San Sebastiano is heel interessant, want het staat op de plaats van een voormalig ziekenhuis dat in 1393 werd gesticht. Dit ziekenhuis werd in 1468 uitgebreid en veranderd in een kerk. Het huidige bouwwerk is het werk van Antonio Abbondi, die het in 1505 ontwierp. De reconstructie werd voltooid in 1548, en de kerk werd ingewijd in 1562. Het gebouw heeft één schip en een Latijns kruis. De buitenkant is in klassieke stijl, terwijl het interieur een voorbeeld is van de renaissancestijl. Het exterieur valt op door zijn soberheid en de schoonheid van de klokkentoren. Op de gevel staat ook een figuur van Sint Sebastiaan, gewond door pijlen. 

In de kerk

Zodra u San Sebastiano binnenstapt, zult u zien dat het een echt heiligdom is van Veronese's kunst. Hij werkte aan het schip, het bovenste deel van de sacristie, het hoogaltaar en andere delen van de kerk. Allerlei fresco's en schilderijen beelden belangrijke gebeurtenissen uit de religie en de geschiedenis uit. Tot zijn meest waardevolle kunstwerken behoren De kroning van de Maagd, De kroning van Esther en Madonna in Glorie met Sint Sebastiaan en andere heiligen. Het laatste schilderij heeft een marmeren lijst naar ontwerp van de kunstenaar. 

Het plafond van San Sebastiano bestaat uit verschillende delen die worden verdeeld door een decoratief houten raamwerk. Het zorgt voor een onvergetelijk gezicht. Helaas is een deel van Veronese's kunst voor de kerk in de loop der tijd verloren gegaan. De Chiesa di San Sebastiano herbergt ook de overblijfselen van Paolo Veronese, die er sinds 1588 worden bewaard. Rechts van het orgel ziet u zijn herdenkingsbuste. Naast de beroemde Veronese zijn er werken van andere bekende schilders. De belangrijkste zijn Titiaan en Tintoretto, maar ook werken van Jacopo Sansovino, Palma il Giovane en Alessandro Vittoria. 

Activiteiten in de omgeving

Locals kennen Dorsoduro als de kunstzinnige wijk vol beroemde musea en galeries. De dichtstbijzijnde halte is de Accademia Galerie, vlakbij de Ponte dell'Accademia. Andere juweeltjes in dit gebied zijn Punta della Dogana en het Peggy Guggenheim Museum. En als u meer Venetiaanse kerken in de buurt wilt verkennen, bezoek dan de Santa Maria dei Carmini of de Santa Maria del Rosario. U kunt ook proberen lokaal te kopen en stoppen bij de Ca Macana. In deze winkel vindt u de mooiste en creatiefste Venetiaanse maskers die voor carnaval en andere gelegenheden worden gebruikt.