Chiesa di Santo Stefano

Verified
S. Marco, 3471C, Venice 30124

Chiesa di Santo Stefano is een van de spannendste kerken van Venetië. Het is rooms-katholiek en het op twee na grootste klooster van de stad. Het heeft ook een uitstekende locatie op de kaart van Venetië, dicht bij de beste bezienswaardigheden van de stad. Sla daarom deze prachtige kerk met een indrukwekkende Renaissance kunstcollectie niet over.

De Chiesa di Santo Stefano bereiken

Een betere locatie op de kaart van Venetië is niet denkbaar. Chiesa di San Stefano staat op Campo Santo Stefano in de wijk San Marco. Het is de populairste wijk van Venetië, met de beste bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. U kunt hier altijd naartoe lopen of met de vaporetto naar de kerk komen. De dichtstbijzijnde haltes zijn S. Samuele en S. Angelo, elk op minder dan 5 minuten lopen. De kerk heeft ook een uniek kenmerk. De boten die langs Rio de S. Anzolo varen kunnen onder een deel van haar gebouw doorvaren.

Geschiedenis & architectuur van Chiesa di Santo Stefano

De kerk werd in de 13e eeuw gesticht door de monniken van St. Augustinus. In de 14e en 15e eeuw vonden verbouwingen plaats. Zo ontstonden de prachtige gotische deur en het kielvormige dak van het schip. Het dak is het werk van Venetiaanse scheepsbouwers die een plafond construeerden dat lijkt op de ark van Noach. Het marmeren gotische portaal, gebouwd in 1442, is het werk van Bartolomeo Bono. Het interieur van de kerk is ook gotisch, met drie apsissen en een groot centraal roosvenster. Het laat veel licht binnen, waardoor de kerk helderder en mooier wordt. Van buitenaf is de scheve campanile te zien - een ander ongewoon kenmerk van de Chiesa di Santo Stefano.

In de kerk

Van buiten ziet de Chiesa di Santo Stefano er door zijn bakstenen gevel nogal sober uit. Maar binnenin is het een waar architecturaal meesterwerk. In de Chiesa di Santo Stefano vindt u uitzonderlijke kunst van beroemde Venetiaanse schilders als Paolo Veneziano of Bartolomeo Vivarini. Maar de kerk staat vooral bekend om de indrukwekkende schilderijen van Tintoretto. Het gaat om het Laatste Avondmaal, de Opstanding, Christus die de voeten van de discipelen wast en het Gebed in de Tuin. Hier vindt u ook de grafsteen van Senatore Giovanni Falier door Antonio Canova. En vergeet niet de Doop van Jezus door Pomponio Amalteo te bekijken. Wat relikwieën betreft, in de kerk bevindt zich de grafsteen van Doge Morosini. 

Activiteiten in de omgeving

U kunt dagenlang de San Marco sestiere verkennen. In deze buurt staat de San Marco Basiliek, een absolute must in Venetië. Maar aan het San Marcoplein liggen nog een paar andere opmerkelijke bezienswaardigheden, zoals het Museo Civico Correr, het  Dogepaleis of de Ponte dei Sospiri. Het bekende Museo Fortuny en het ongelooflijke Teatro La Fenice. Er zijn een paar andere kerken in Venetië die uw tijd waard zijn - San Moise en Saint Barnabas. U kunt ook in de tegenovergestelde richting naar het Canal Grande lopen. Daar stuit je op de Ponte dell'Accademia. Deze brug verbindt San Marco en Dorsoduro, waar je de Accademia Gallery, Peggy Guggenheim Collection en Santa Maria della Salute vindt. Vergeet niet onze interactieve kaart van Venetië te gebruiken om je door deze prachtige stad te helpen navigeren.