San Barnaba

Verified

Chiesa di San Barnaba, beroemd als prominente filmlocatie, is een van de meest bekende kerken van Venetië. Fans van Indiana Jones kennen de kerk als de denkbeeldige bibliotheek uit de Laatste Kruistocht. Maar het was ook een rol in Summertime toen Katherine Hepburn in het aangrenzende kanaal viel. De kerk werd in 1810 ontwijd en tegenwoordig worden er kunsttentoonstellingen gehouden. De laatste spannende show in Saint Barnabas ging over Leonardo Da Vinci.

Naar de kerk gaan

De kerk maakt deel uit van de wijk Dorsoduro en is gemakkelijk te herkennen op de kaart van Venetië. Ze staat op de campo aan het water op de route tussen de Accademia en de Campo Santa Margherita. U kunt hierheen lopen nadat u de San Marco heeft verkend door de Ponte dell'Accademia over te steken. En als u liever een vaporetto neemt, is de dichtstbijzijnde halte Ca' Rezzonico, op minder dan 200 meter van Sint Barnabas. 

Geschiedenis & architectuur van Sint Barnabas

Sint Barnabas ontstond in 936, gefinancierd door de Venetiaanse familie Adorni. Wist u hoe Sint Barnabas aan zijn naam kwam? Hij komt van de 18e-eeuwse bewoners van de buurt, bekend als Barnabotti. Het waren voornamelijk verarmde edelen die hierheen werden getrokken door de goedkope huurprijzen. Ze mochten niet werken, maar moesten zijde dragen, wat een vermakelijk gezicht was. De kerk leed vervolgens onder de brand van 1105 en werd in 1350 herbouwd.

Het kreeg zijn huidige uiterlijk in 1776. Marcantonio Grimani leidde de verbouwing, steunend op de ontwerpen van architect Lorenzo Boschetti. Tegenwoordig is de Sint-Barnabas een mooie kerk in neoklassieke stijl met een gevel van Istrische steen. Vanuit architectonisch oogpunt lijkt zij op de Gesuati, aangezien zij een soortgelijke gevel met Korinthische zuilen heeft. De vierkante bakstenen campanile, los van de kerk, is een van de oudste klokkentorens van Venetië. Hij dateert uit het jaar 1000 en is in romaanse stijl. 

In de kerk

De kerk heeft één schip met drie zijaltaren. Als u Sint Barnabas binnengaat, kijk dan naar het met fresco's bedekte plafond. De twee grote zijn 18e-eeuwse fresco's van Costantino Cedini. In de kerk hangen ook schilderijen van beroemde kunstenaars als Paolo Veronese en Jacopo Palma il Giovane. Er zijn ook werken van Antonio Foler, Francesco Beccaruzzi en Giuseppe de Gobbis. 

Activiteiten in de omgeving

De wijk Dorsoduro is een must voor elke bezoeker aan Venetië. Naast haar uitstekende centrale ligging op de kaart van Venetië staat ze vol spannende attracties. Hier kunt u genieten van kunst tijdens een bezoek aan Punta della Dogana, Peggy Guggenheim of de Accademia Gallery. Naast Sint Barnabas kunt u in de Venetiaanse religieuze geschiedenis duiken in Santa Maria della Salute, Santa Maria dei Carmini, of Santa Maria del Rosario. De dichtstbijzijnde attracties bij Saint Barnabas zijn de prachtige Ca' Rezzonico en Ponte dei Pugni.