San Francesco della Vigna

De kerk van San Francesco della Vigna is een van de belangrijkste kerken van Venetië. De naam komt van Sint Franciscus en de wijngaarden die toebehoorden aan de familie Ziani. Marco Ziani was een rijke Venetiaan. Hij liet het landgoed en de wijngaard na aan de Minderbroeders, de Franciscanen. Tegenwoordig zijn deze kerk en de Santa Maria Gloriosa dei Frari de enige franciscaanse kerken in Venetië. De oudste stedelijke wijngaard en de moestuin zijn prachtig, maar gesloten voor het publiek. Toch compenseert San Francesco della Vigna dit met een jaarlijks festival met lekkere wijn en rustieke gerechten. U kunt van het evenement genieten in de derde week van juni. Vergeet niet de Scuola di San Pasquale te bekijken die naast de kerk ligt. 

Naar de kerk gaan

San Francesco della Vigna bereiken is eenvoudig. Als u de kaart van Venetië bekijkt, ziet u dat het dichtstbijzijnde station Celestia is. Arsenale en Ospedale liggen iets verder, maar niet meer dan 10 minuten lopen. Je kunt er met de bus of de veerboot komen. 

Geschiedenis & architectuur

Volgens de legende is de locatie van de kerk bijzonder. Het is de plaats waar Marcus na de schipbreuk verscheen en een engel ontmoette die hem over zijn lot vertelde. De oorspronkelijke kerk, gebouwd in de 14e eeuw, was in gotische stijl en had een klein klooster voor de Minderbroeders. San Francesco della Vigna werd vervolgens in 1534 herbouwd door Jacopo Sansovino en in 1554 voltooid in renaissancestijl. In 1564 begon Andrea Palladio met de bouw van de marmeren gevel, die in 1566 eindigde. Twee enorme beelden van Mozes en Paulus op de gevel zijn het werk van Tiziano Aspetti. De kerk heeft ook een vrijstaande campanile van 70 meter hoog, gebouwd in 1543. 

San Francesco della Vigna staat op een Latijns kruisplan met één groot schip. Er zijn vijf kapellen aan elke kant van de kerk. Er is ook een pastorie aan het einde, gescheiden door het centrale altaar. Het interieur van de kerk, met zijn zuilen en bogen, is bescheiden maar majestueus. Het hele bouwwerk is geïnspireerd op Kabbalistische theorieën, dankzij de wil van pater Francesco Zorzi.  

Kunstwerken, de bibliotheek en het klooster

San Francesco della Vigna is een van die kerken met spannende en waardevolle kunstwerken. In elke kapel is de kunst van de Venetiaanse school te zien, bijvoorbeeld in de Grimani kapel. De plafondschilderingen van Battista Franco of het altaarstuk en de muurschilderingen van Federico Zuccari zijn prachtig. De Contarini-kapel, gewijd aan Sint Franciscus, heeft De Maagd in Glorie en Heiligen van Palma il Giovane. De Malipiero Badoer kapel heeft de Wederopstanding van Christus door Paolo Veronese. Een ander intrigerend stuk is de Maagd met kind op de troon door Antonio da Negroponte. Er zijn ook werken van Tintoretto, Tiepolo, Giovanni Bellini en de gebroeders Lombardo.

De kerk en de bibliotheek werden in beslag genomen en geplunderd tijdens de Napoleontische tijd. Maar sinds 1877 zijn de Venetianen en de broeders erin geslaagd het aantal boeken te vergroten. Er zijn meer dan 80 000 boeken en 13 000 antieke boeken in de bibliotheek. Het kerkcomplex heeft ook een prachtig klooster, dat dienst doet als evenementenruimte voor concerten en Biënnale-exposities. Er is ook een begraafplaats met de graven van vele Venetiaanse edelen.

Activiteiten in de omgeving

Met veniceXplorer is het leuk en makkelijk om Venetië te verkennen. Castello is de grootste wijk van de stad, met veel bezienswaardigheden en dingen om te doen. Basilica dei Santi Giovanni e Paolo, San Zaccaria en Chiesa della Pietà zijn de bekendste kerken van Venetië in de buurt. U kunt ook Arsenale zien, de belangrijkste marinebasis van Venetië. Om de sfeer van de stad te proeven kunt u rondwandelen in de Via Garibaldi, vol winkels en restaurants. Als u in plaats daarvan andere beroemde bezienswaardigheden van Venetië wilt verkennen, loop dan ongeveer 15 minuten naar het zuidoosten en bereik San Marco. U vindt er de prominente Brug der Zuchten, het Correr Museum en de Basiliek van San Marco

 

 

Opening Hours

Open Daily 8:00-12:30, 15:00-19:00