San Giovanni Crisostomo

Verified

San Giovanni Crisostomo is een van de kleinere kerken van Venetië. Toch zit hij vol geschiedenis en waardevolle kunst. De naam van de kerk komt van St. Chrysostom, een van de vier Griekse kerkvaders. 

Naar de kerk gaan

San Giovanni Crisostomo is een van de kerken in de wijk Cannaregio. Ze staat op een druk plein tussen de beroemde Rialto en Campo Santi Apostoli. U kunt hierheen lopen vanaf San Marco (waar de San Marco-basiliek staat) of San Polo door de Rialtobrug over te steken. Zoals bij veel kerken in Venetië kunt u hier met de vaporetto komen. De dichtstbijzijnde halte is Rialto, op minder dan 5 minuten van de kerk. Vergeet niet dat u altijd onze interactieve kaart van Venetië kunt gebruiken.

Geschiedenis & architectuur

De huidige kerk staat op de plaats van een oorspronkelijk gebouw. Het verrees in 1080, maar de brand van 1475 verwoestte het. De bouw van de nieuwe kerk vond plaats in 1479-1504 en was in handen van Mauro Coducci. Hij ontwierp ook de bekende San Zaccaria, gemakkelijk te vinden op onze kaart van Venetië. Helaas overleed Coducci kort voor de voltooiing van de kerk, zodat zijn zoon, Domenico, de zaak in handen nam. San Giovanni Crisostomo heeft een Grieks kruis plan. De klokkentoren dateert uit de late 16e eeuw, herbouwd omdat de oorspronkelijke campanile de brand niet overleefde. 

In de kerk

In San Giovanni Crisostomo vindt u origineel meubilair, schilderijen en relikwieën van de heilige Onuphrius. Het beroemdste werk is het schilderij van de heilige Johannes Chrysostomos en de zes heiligen van Sebastiano del Piombo. De Kroning van de Maagd, die er vlak naast staat, is het werk van Tullio Lombardo. Kijk in de kapel, en je vindt het schilderij van Giovanni Bellini, dat zijn laatste werk tijdens zijn leven was. En als je naar het plafond kijkt, is er een prachtig fresco God de Vader, door Giuseppe Diamantini. Er is ook een wonderbaarlijk beeld van Madonna delle Grazie. Tijdens het bombardement in 1918 viel het, maar bleef heel, hoewel de gevel van de kerk enorm geleden heeft. 

Activiteiten in de omgeving

Als u de kaart van Venetië nader bekijkt, zult u zien dat Cannaregio veel te bieden heeft. Het is de buurt met enkele van de belangrijkste kerken van Venetië. Dichtbij San Giovanni Crisostomo zijn drie andere populaire plaatsen. Het zijn Santa Maria dei Miracoli, Santa Maria Formosa, en Santi Giovanni e Paolo. En als je liever in de Venetiaanse cultuur duikt, verken dan Ca' d'Oro of het Malibran Theater. Wie geïnteresseerd is in het leven van Marco Polo moet de twee huizen achter San Giovanni Crisostomo bekijken. Hun namen zijn Corte Prima en Corte Seconda del Milion, en ze suggereren de aanwezigheid van de familie van de ontdekkingsreiziger in de buurt.